FAULES: TREBALL PER A LA CLASSE DE 4t, 5é i 6é




* Després de vore el video, contesta a les següents preguntes:
(Es contesta en l'apartat per a comentaris i no t'oblides de ficar el teu nom) 
1.- Què és una faula?

2.- Què pots apendre d'aquesta faula?

3.- Què és la "moraleja" d'una faula?

* A continuació, busca una faula diferent i copia-la o pega-la a la llibreta.

12 comentaris:

  1. Ànim xiquets, amb les Noves Tecnologies també s'aprén!!

    Tania.

    ResponElimina
  2. 1-
    Narració de fets meravellosos, especialment aquella en què es dóna una ensenyança moral a través d'una al·legoria en què intervenen animals o elements inanimats que actuen com si foren sers racionals.

    2-
    Que no tinguem k ser uns creguts i sempre puguem conseguir lo k vuiguem si volem!

    3-
    Lliçó o ensenyament que es dedueix d'un conte, faula, exemple, anècdota, etc.


    *Fabula:
    Dormía tranquilamente un león, cuando un ratón empezó a juguetear encima de su cuerpo. Despertó el león y rápidamente atrapó al ratón; y a punto de ser devorado, le pidió éste que le perdonara, prometiéndole pagarle cumplidamente llegado el momento oportuno. El león echó a reir y lo dejó marchar.

    Pocos días después unos cazadores apresaron al rey de la selva y le ataron con una cuerda a un frondoso árbol. Pasó por ahí el ratoncillo, quien al oir los lamentos del león, corrió al lugar y royó la cuerda, dejándolo libre.

    Días atrás le dijo , te burlaste de mí pensando que nada podría hacer por tí en agradecimiento. Ahora es bueno que sepas que los pequeños ratones somos agradecidos y cumplidos.

    Nunca desprecies las promesas de los pequeños honestos. Cuando llegue el momento las cumplirán.



    Lucas.Amadeu.Carvalho.Barros :) ;)

    ResponElimina
  3. 1-Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen.La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final.La faula és doncs una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.

    2-que no hi ha que ser tan cregut perquè després et confies i tot acaba eixint mal.

    3-es una ensenyança que el que escriu vol transmetre com missatge de la seva obra i s'utilitza principalment en obres normalment dirigides a adults.També es coneix com text Esópo.

    faula

    Un cargol llaurava
    un dia al matí.
    L'àliga el caçava
    volent-se'l cruspir.

    La closca és molt dura:
    no la pot trecar;
    l'àliga s'apura
    i ja el vol deixar.

    Un corb se n'adona,
    diu-li en to festiu:
    - No sou prou fellona,
    traça no en teniu.

    Com no us costa gaire,
    voleu cel amunt,
    i de ben enlaire
    tireu-lo damunt

    de la dura roca.-
    L'àliga així ho fa,
    i com una coca
    el cargol quedà.

    Judit Garcia Micó

    ResponElimina
  4. 1.Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen.
    Té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final.
    La faula és doncs una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.
    El caràcter didàctic de les faules ja l'empraren en l'antiguitat els grecs i els romans.

    2.que si no ho intentes no sas si vas a pedre o guanyar.

    3.Una moralitat és un ensenyament que el que escriu vol transmetre com a missatge de la seva obra i s'empra principalment en obres normalment dirigides a adults. També és coneguda com a text d'Isop i altres

    *fabula*
    El Gat i el Ratolí
    Hi havia una vegada un petit ratolí, que vivia a la casa d'una velleta. La senyora, que temia d'aquestes criatures, va posar moltes trampes per matar el ratolí. El ratolí tenia terror i li demana ajuda al gat de la dona.

    -Podries ajudar-me, bonic gatet? -li diu al gat
    -Si...¿En que? -va respondre aquest
    -Sol treu les trampes de la casa. -va dir el ratolí-Mmm... i ... que em dónes a canvi? -va dir el gat
    -Si de la senyora creu que estic mort, ja que tu m'has matat, ella creurà que ets un heroi. -va respondre el ratolí
    -M’has convençut. -va dir el gat

    El gat sac les trampes de la casa, però el ratolí mai no va complir la seva part del tracte. Un dia la senyora descobreix que va ser el gat qui sac les trampes, ella molt enutjada decideix deixar el gat al carrer. Moral: "No et cregues tot el que sents" .

    Beatriu Nadal Calatayud

    ResponElimina
  5. 1-Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen. La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final. La faula és doncs una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.
    2-Que el mas fuete no siempre gana.
    3-La moraleja es una enseñanza que el que escriu vol transmitir com un mensatje la seua obra i se emplea principalment en obres normalment dirigides a adults.Tambe es conoci com el text de Esópo.

    Fabula:El león i el Ratón
    El sol de la tarde caldeaba las flores, hasta que empezaron a balancearse soñolientas y e! follaje de los árboles proyectó un cambiante dibujo de sombras sobre el suelo del césped del bosque. Reinaba el silencio, y todos los animales estaban tendidos, durmiendo cómodamente la siesta: todos, salvo el ratoncito gris, que retozaba en la danzarina luz y en la sombra. Tan feliz se sentía en aquella dorada tarde estival.

    Pero... ¡ay! Persiguió de manera tan alocada su propia cola, que chocó con el gran león, tendido perezosamente al pie de un árbol. El tonto ratón creyó que sólo había chocado con el tronco del árbol, y hasta que se topó con la nariz del león y sintió el aliento del gran animal, no comprendió lo que había hecho.

    El rey de la selva se movió como si sintiera un cosquilleo en la nariz y, abriendo un ojo, vio al ratoncito gris. Inmediatamente, puso la pata sobre la larga cola del animalito. El ratón chilló, con terror:—¡No, no, rey León! ¡Te suplico que tengas piedad de mí!

    Tiró y forcejeó desesperadamente, tratando de liberar la cola del peso de la gran pata que la sujetaba. Pero no pudo zafarse y, cada vez que el león profería un rugido ensordecedor, como un trueno que viaja por los cielos, el ratoncito se estremecía de susto.

    —No, no —decía, con voz trémula—. No, rey León ¡No! Ten piedad de mí.

    ¡Quita tu pata de mi cola y déjame ir!

    Pero el león se limitaba a aturdido con otro rugido.

    Entonces, apelando a todo su ingenio, el ratón le dijo, taimadamente:

    —Sin duda, el gran rey de la selva no querrá mancharse las patas con la insignificante sangre de un ratoncito gris. ¡Suéltame, rey León!

    Pero el león le asestó un golpe con la pata.El ratón advirtió en seguida lo que sucedía y empezó a roer las mallas de la red hasta que, a los pocos minutos, el rey de la selva quedó en libertad.

    —Un favor merece otro —dijo con vivacidad el ratoncito, mientras escapaba para jugar persiguiendo las sombras de la tarde.Nerea Martinez Bixquert.

    ResponElimina
  6. 1-Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen. La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final. La faula és doncs una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.
    2-Que hi ha que guardar cuant tinguem i menjarem cuant vuiguem.
    3-Una moralitat és una enseñament que el que escriu vol transmetre com a mensaje de la seva obra i semplea principalment en obres.
    normalment dirigides a aduls.També es coneguda com a text de
    Isop.
    *fabúla*
    La Cigarra y La Hormiga
    Que feliz era la cigarra en verano! El sol brillaba, las flores desprendían su aroma embriagador y la cigarra cantaba y cantaba. El futuro no le preocupaba lo más minimo: el cielo era tan azul sobre su cabeza y sus canciones tan alegres... Pero el verano no es eterno.
    Una triste mañana, la señora cigarra fue despertada por un frio intenso; las hojas de los árboles se habían puesto amarillas, una lluvia helada caía del cielo gris y la bruma le entumecía las patas.
    ¿Que vá a ser de mí? Este invierno cruel durará mucho tiempo y moriré de hambre y frio, se decía.
    ¿Por que no pedirle ayuda a mi vecina la hormiga?.
    Y luego pensó:
    ¿Acaso tuve tiempo durante el verano de almacenar provisiones y construirme un refugio? Claro que no, tenía que cantar. Pero mi canto no me alimentará.
    Y con el corazón latiéndole a toda velocidad, llamó a la puerta de la hormiga.
    ¿Que quieres? preguntó ésta cuando vio a la cigarra ante su puerta.
    El Campo estaba cubierto por un espeso manto de nieve y la cigarra comtemplaba con envidia el confortable hogar de su vecina; sacudiendo con dolor la nieve que helaba su pobre cuerpo, dijo lastimosamente:
    Tengo hambre y estoy aterida de frío.
    La hormiga respondió maliciosamente:
    ¿Que me cuentas? ¿Que hacias durante el verano cuando se encuentran alimentos por todas partes y es posible construir una casa?
    Cantaba y cantaba todo el día, respondió la cigarra.
    ¿Y qué? interrogó la hormiga.
    Pues ... nada, murmuró la cigarra.
    ¿Cantabas? Pues, ¿por que no bailas ahora?
    Y con esta dura respuesta, la hormiga cerró la puerta, negando a la desdichada cigarra su refugio de calor y bienestar.

    Nerea Martinez Bixquert

    ResponElimina
  7. 1-Una faula es un relat breu de ficció on els protagonistes son animals o plantes que parlen.La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final.La faula es una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.

    2-Que per ser més ràpid i més gran no vol dir que tingues que guanyar.

    3-Una moraleja es l'ensenyament moral que ens trasmiteix la faula,i que el podem aplicar en la nostra vida.

    FAULA:
    El pastor mentirós
    Era una vegada un pastoret que cuidava a les seues ovelles.Un dia s'en va anar a la muntanya en les seues ovelles i va començar a cridar "que ve el llop, que ve el llop" i tots els llauradors que el van sentir van deixar lo que estaven fent i van anar corrent a veure lo que passava.
    Quan van arrivar on estava el pastoret van veure que era mentira.
    Al cap d'una estona el pastoret va tornar a cridar que venia el llop, i tots els llauradors van tornar a anar, i era un altra vegada mentida.
    Pero a la tercera vegada si que era veritat, i el pastoret per molt que va cridar que estava el llop no va acudir ningú, i el llop es va menjar a totes les ovelles.

    Joan Giner Pavia.

    ResponElimina
  8. 1-Narració falsa de pura invenció.Que ens dona un ensenyament útil o moral per mitja d'una ficcó al.legòrica.
    2-Que tot el que te proposes ho pots conseguir encara que te coste molt, i que les coses es fan espaiet i ben fetes.
    3-Es el ensenyament de un comportament

    la faula de "La lechera"



    Llevaba en la cabeza Una lechera el cántaro al mercado Con aquella presteza, Aquel aire sencillo, aquel agrado, Que va diciendo a todo que lo advierte: ¡Yo si que estoy contenta con mi suerte! Porque no apetecía Más compañía que su pensamiento, Que alegre la ofrecía Inocentes ideas de contento, Marchaba sola la feliz lechera,




    Y decía entre sí de esta manera: <> Con este pensamiento Enajenada, brinca de manera, Que a su salto violento El cántaro cayó.¡Pobre lechera! ¡Qué compasión! Adiós leche, dinero, Huevos, pollos, lechón, vaca y ternero. ¡Oh loca fantasía, Que palacios fabricas en el viento! Modera tu alegría; No sea que saltando de contento, Al contemplar dichosa tu mudanza, Quiebre su cantarillo su esperanza. No seas ambiciosa De mejor o más próspera fortuna; Que vivirás ansiosa Sin que pueda saciarte cosa alguna.

    Moraleja:
    No anheles impaciente el bien futuro; Mira que ni el presente está seguro
    Esther Garrigues

    ResponElimina
  9. 1-Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen. La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final.

    2-Que no guanya sempre el mes fort si no el mes constant.

    3-una moraleja es la ensenyansa, que ens vol transmetre el que escriu la faula.

    4-el lleó i el mosquit lluitador.
    "Un mosquit es va acostar a un lleó i li va dir: - No et tem, i a més, no eres més fort que jo. Si creus el contrari, demostra-m'ho. Que aranyes amb les teues urpes i mossegues amb les teues dents ? Això també ho fa una dona defenent-se d'un lladre! Jo sóc més fort que tu, i si vols, ara mateix et desafie a combat. I fent sonar el seu brunzit, va caure el mosquit sobre el lleó, picant-li repetidament al voltant del nas, on no té pèl. El lleó va començar a arrapar-se amb les seues pròpies urpes, fins que va renunciar al combat. El mosquit victoriós va fer sonar novament el seu brunzit; i sense donar-se compte, de tanta alegria, va ser a enredar-se en una tela d'aranya. Alhora que era devorat per l'aranya, es lamentava de que ell, que lluitava contra els més poderosos vencent-los, fóra a perir a les mans d'un insignificant animal, l'aranya. No importa que tan grans siguen els èxits en la teua vida, cuida sempre que la dita per haver obtingut un d'ells, no ho arruïne tot."



    Claudia Micó Ribes

    ResponElimina
  10. 1-Una faula és un relat breu de ficció on els protagonistes són animals o plantes que parlen. La faula té un caràcter didàctic normalment ètic que es mostra al final. La faula és doncs una narració inventada de fets meravellosos que tenen una conclusió moral.

    2-Que si no intentes les coses no sas si pots guanyar o perdre.

    3-Una moraleja es una ensenyansa que el que escriu vol transmitir com mensaje de la seua obra i s'emplea principalment en obres normalment dirigides a adults.També es conegut com text de Esópo.


    El asno y la perrita faldera

    Un granjero fue un día a sus establos a revisar sus bestias de carga: entre ellas se encontraba su asno favorito, el cual siempre estaba bien alimentado y era quien cargaba a su amo. Junto con el granjero venía tambien su perrita faldera, la cual bailaba a su alrededor, lamía su mano y saltaba alegremente lo mejor que podía. El granjero reviso su bolso y dio a su perrita un delicioso bocado, y se sento a dar ordenes a sus empleados. La perrita entonces saltó al regazo de su amo y se quedó ahí, parpadeando sus ojos mientras el amo le acariciaba sus orejas.

    El asno celoso de ver aquello, se solto de su jáquima y comenzó a pararse en dos patas tratando de imitar el baile de la perrita. El amo no podía aguantar la risa, y el asno arrimándose a él, puso sus patas sobre los hombros del granjero intentanto subirse a su regazo. Los empleados del granjero corrieron inmediatamente con palos y horcas, ensenandole al asno que las toscas actuaciones no son cosa de broma.

    Rocio Sauco! ;)

    ResponElimina
  11. HOLA, SÓC BEA, LA VOSTRA MESTRA DE MÚSICA.
    LA CLASSE DE 1er DE PRIMARIA DE L'ALBORXÍ HA VIST EL VIDEO.
    ELS HA AGRADAT MOLTÍSSIM!
    MOLTS BESSETS A TOTS I TOTES!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Bea, ens agradaria que ens feres una visiteta, et recordem molt!!
      Molt beset de la classe de Víctor!

      Elimina